Herstellen hoef je niet alleen te doen!

Iedereen moet in z’n leven wel eens ergens van herstellen. Of het nou van een gebroken been is, of juist het herstel na een mentale klap. We komen niet ongeschonden door het leven en zijn opgevoed met het idee dat als je ‘iets psychisch’ hebt, je afhankelijk bent van een hulpverlener. Maar wij weten hoe belangrijk relaties zijn en dat samen herstellen heel effectief is.
  • Stadskamer Dr. Huber Noodtstraat Doetinchem 57d
  • Stadskamer Dr. Huber Noodtstraat Doetinchem 57d

Een stevig netwerk voor jou!

De Stadskamer is een plek waar je onderdeel wordt van een stevig netwerk. Je komt hier in contact met mensen met soortgelijke ervaringen en gaat samen met ervaringsdeskundigen onderzoeken waar jij behoefte aan hebt. Dit proces beleef je samen met mensen op wie je terug kunt vallen. De Herstelacademie biedt namelijk een netwerk dat blijft, ook als jij weer lekker in je vel zit. Zo sta je er nooit meer alleen voor.

Zelf de regie houden over je herstel

Nog te vaak belanden mensen in een trechter van zorg. Je krijgt een diagnose en vanuit daar lijkt het alsof jij je diagnose wordt. Er wordt je een behandelplan aangeboden en dat is de start van ‘het circuit’ in de zorg. Goed bedoeld, maar door het gebrek aan zelfregie, voelen mensen zich niet gezien en gehoord. Ongeveer de helft van de mensen komt een keer op een punt dat ze een diagnose kunnen krijgen, die willen wij blijven zien als mens, niet als diagnose. Daarom geloven wij in eigen regie en dus het stimuleren van eigenaarschap. Mensen hebben zo meer invloed op hun eigen herstel. Ze worden geprikkeld en dat werkt motiverend en geeft zelfvertrouwen op de lange termijn.

Een voortrekkersrol in de herstelbeweging

De Stadskamer werkt al vanaf het ontstaan van de organisatie vanuit het principe van herstel en zelfregie. Ondertussen gaan de ontwikkelingen snel en wordt deze visie op zorg landelijk steeds breder gedragen. De Stadskamer is medeoprichter van de Nederlandse Vereniging Zelfregie en Herstel en we werken vanuit de GEM (Ecosysteem Mentale Gezondheid), waarbij we de trechter van zorg omdraaien. Niet gebaseerd op het systeem of een methodiek, maar bekeken vanuit de behoefte van de mens. Zo willen we herstel en zelfregie mogelijk maken voor iedereen.
Stadskamer Dr. Huber Noodtstraat Doetinchem
Stadskamer Achterhoek

“Ik wou dat dit er eerder was geweest! Dat je niet apart wordt gezet met je probleem, maar dat je juist samenkomt met mensen die ook aan hun herstel willen werken.”

Dit krijgen we bij de Herstelacademie terug van bezoekers.

Wil jij samen herstellen?

Ben je enthousiast geworden van het idee dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat er een plek is waar je gezien wordt en waar je zelf de regie hebt over je herstel? Kom dan binnen voor een bakkie en maak kennis met andere deelnemers en ervaringsdeskundigen. Wil je liever eerst even bellen of mailen? Frits vertelt je graag meer over alle mogelijkheden en is nieuwsgierig naar jouw verhaal!

  • Stadskamer Raadhuisstraat Doetinchem